SÜPREM KUMAŞ
Süprem kumaş, yuvarlak örme makinelerinde genellikle pamuk veya pamuk ağırlıklı olarak üretilen ve tek katlı düz örgü ile yapılan tek yüzlü kumaş olarak tanımlanabilmektedir.
Süprem kumaşlar, piyasada en fazla bulunan kumaş çeşitlerindendir. Süprem kumaşlar tek katlı iplikler ile üretilebildiği gibi ek ipliklerle veya çok katlı iplikler ile farklı varyasyonlar ile de üretilebilir. Bu kumaşların önü ve arkası farklı desendedir.
Bunun nedeni ise ön tarafının düz, arka tarafının ise ters bir ilmek yapısına sahip olmasıdır. Süprem kumaşın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler kullanılan iplik türlerine göre isimlendirilirler. Bunların en çok bilinenleri ise zımparalı süprem, ringelli süprem, likralı ringelli süprem, buklet süprem ve simli süpremdir. Bunların dışında ağır süprem de piyasada çokça bulunmaktadır. Genellikle çift katlı iplikler ile üretilen ağır süprem kumaşlar yüksek gramajlıdırlar.
Bunların dışında süprem kumaşların, likralı süprem, jakarlı süprem, melanj süprem gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar arasından özellikle likralı süprem elbise ve kıyafet üretiminde çokça kullanılmaktadır. Bilindiği gibi likra, elastik ve esnek bir özelliğe sahip olması dolayısıyla kişiler tarafından çokça tercih edilmektedir. Bugün kullandığımız tişört, pantolon, tayt gibi birçok elbise ve kıyafette likra kullanılabileceği gibi, likralı süprem kumaş da kullanılabilir. Bu sayede hem şık bir görünüm hem de rahat bir kıyafet tercih edilebilmektedir. Yine çokça üretilen bir diğer süprem kumaş çeşidi ise jakarlı süpremdir.
Süprem kumaş, ipliklerin belirli yöntemlerle bir araya getirilmesi ile üretilen jakar ile üretilebilir ve bu sayede de dokulu ve şık bir görüntü elde edilebilir. Süprem kumaşlar, 100 ilmekte harcanan ipliğin santimetre cinsinden kontrolü, kumaş gramajının kontrolü, kumaş sarımının en ayarının kontrolü, desen ve renklerin çeşit ve boyutları, lot numarasının kontrolü, dizin raporunun kontrolü gibi üretim kontrolleri yapılarak üretilirler.
Dolayısıyla bu kumaşların üretiminde birtakım detaylara ve aşamalara dikkat edilmektedir. Süprem kumaşların birtakım özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında hiç şüphesiz daha önce de bahsetmiş olduğumuz ön ve arka yüzlerinin farklı görünümlere sahip olması gelmektedir.
Süprem kumaşların diğer bir özelliği ise hem enine hem de boyuna esneme göstermeleridir. Bu sayede özellikle esnek maddelerde sıkça kullanılırlar. Fakat esnek olmalarının birtakım dezavantajları da vardır. Örneğin süprem kumaşlar çok fazla esnek oldukları için vücudu çok iyi saramazlar. Bunların yanında süprem kumaşların bir diğer avantajı ise üretimlerinde oldukça az bir iplik kullanılmasıdır.
Öyle ki harcanan iplik miktarı en az olan kumaş, süprem kumaşlardır. Ayrıca süprem kumaşlar özellikle ribana ve interlok kumaş çeşitlerine oranla en olarak daha geniştirler. Bunun yanında ribana, interlok, haraşo gibi kumaşlara oranla daha az elastik ve esnek yapıdadırlar.
Üretiminde kullanılan iplikler, diğer kumaşların üretiminde kullanılan iplikler ile aynı olsa da süprem kumaşlar çok daha geniş bir görünüme sahiptirler. Ayrıca süprem kumaşlar buruşmaya daha az eğilimli oldukları için çok daha kolay ütülenirler, hatta bazı durumlarda ütülenmeye dahi ihtiyaç duymazlar. Ayrıca RL düz örgü tekniği ile üretilen bu kumaşlar kesildiklerinde kenarlarında hemen kıvrılmalar meydana gelir. Tüp şeklinde üretilip açık olarak kesilen bu kumaşlar tüm bu özellikleri dolayısıyla daha çok slip, atlet, fanila, tişört, iç çamaşırı gibi giyim ürünlerinin üretiminde kullanılırlar.