KARKORŞE KUMAŞ
Son yıllarda tekstil alanında en fazla karşılaşılan kumaş türlerinden bir tanesi de kaşkorse kumaşlardır. Kaşkorse kumaşlar, yuvarlak ribana örme makinaları ile üretilirler. Bu makinalarda kapak veya silindirde her üç iğneden birinin iptal edilmesi sonucu elde edilirler.
Ribana kumaşlar da diğer kumaşlar gibi kendine özgü birtakım özellikler sahipti ve bu özellikleri dolayısıyla da çok farklı alanlarda kullanılabilmektedirler. Ribana kumaşların en fazla göz önüne çıkan özellikleri ise esneklikleridir. Ribana kumaşlar diğer kumaşlara oranla çok daha fazla esneklik ve elastiklik özelliğine sahiptirler. Bu esneme özelliği ise daha çok boyuna yöndedir. Yani enine yönde esneklikleri boyuna yönde esnekliklerine göre daha azdır.
Bu yüksek esneme özellikleri sayesinde vücudu çok iyi bir şekilde sarar ve uyum sağlarlar. Bu özellikleri sayesinde başta iç ve dış giyim olmak üzere birçok alanda kullanılabilmektedirler. Kaşkorse kumaşların örgü raporu çift plakada oluştuğu için, harcanan iplik miktarı da süprem kumaşlara göre daha fazladır. Dolayısıyla bata süprem kumaş olmak üzere diğer kumaşlara oranla maliyeti biraz daha yüksektir. Bu da kaşkorse kumaş kullanılarak üretilen ürünlerin fiyatına yansımakta ve bu ürünlerin fiyatını pahalılaştırmaktadır. Kaşkorse kumaşlar kesildikleri zaman ise kıvrılma yapmazlar.
Tabi ki bu kıvrılmanın olmaması için kumaşın her iki tarafındaki ilmek sayısının da eşit olması gerekmektedir. Bu ilmek sayılarının eşit olması durumunda ön ve arka yüzdeki ilmekler birbirlerini dengeleyecek ve böylelikle kesilen yerlerde kıvrılma gibi durumlar görülmeyecektir. Yani kaşkorse kumaşlar her iki uç ve kenarlarında düz durma özelliğine sahiptirler. Bu özellikleri dolayısıyla da birçok kişinin tercihi olmaktadırlar.
Kaşkorse kumaşların esneklik ve elastiklik özelliklerinin son derece yüksek olduğunu söylemiştik. Bu özellikleri dolayısıyla kaşkorse kumaşların sadece son ilmeklerinde dönme ve kaçma gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Yani bu kumaşlarda son ilmek dışında herhangi bir ilmekte kaçma ve dönme gibi herhangi bir durumla karşılaşılmamaktadır.
Ayrıca kaşkorse kumaşlar başta süprem kumaş olmak üzere diğer kumaş türlerine göre daha kalındır. Bu özellikleri dolayısıyla ısı tutma özellikleri oldukça fazladır. Dolayısıyla özellikle kış aylarında kullanılmak üzere üretilen ürünlerin üretiminde sıklıkla kullanılırlar. Ayrıca kaşkorse kumaşlar dokunmuş ya da farklı türden kumaşların kenarlarında dekoratif olarak kullanılabilirler. Bu özellikleri dolayısıyla da kaşkorse kumaş ile diğer kumaş türleri üzerinde de karşılaşmak mümkündür.
Kaşkorse kumaşların nem alma özelliği de vardır. Dolayısıyla emici bir yapıya sahiptirler. Bu özellikleri dolayısıyla mikrofiber bez gibi temizlik ürünlerinin üretiminde de kullanılırlar. Kaşkorse kumaşların diğer kumaşlara oranla daha kalın olduklarını söylemiştik.
Bu kalınlıkları dolayısıyla gramajları da diğer kumaşlara oranla daha fazladır. Isı tutma özellikleri kalın olmalarının yanı sıra iki örgü tabakası arasında hava tutmalarına da bağlıdır. Kaşkorse kumaşlar, hem ön ve arka yüzlerinin arasında hava tutulduğu için hem de kalın ve yoğun bir yapıya sahip oldukları için ısıyı tutarak vücudu son derece sıcak tutarlar. Bu özellikleri dolayısıyla da iç ve dış giyim ürünlerinin üretiminde çokça kullanılırlar. Bu bakımdan kaşkorse kumaşları özellikle penye ve tişört gibi kıyafetlerin üretiminde görmek mümkündür. Aynı şekilde özellikle kış aylarında üretilen kazak türü giysilerin üretiminde de çokça kullanılırlar.
Tüm bu özellikleri dolayısıyla kaşkorse kumaşlar hem vücudu sarıp güzel bir görüntü sağlamakta hem de vücudu sıcak tutmaktadır.
Kaşkorse kumaşlar yine tüm bu özellikleri dolayısıyla iç çamaşırı, pijama, bere gibi ürünlerin üretiminde de kullanılırlar.